W okresie od października do końca maja w roku szkolnym 2024/2025 w naszej szkole realizowana była w kasie VI innowacja pedagogiczna - „Rozsmakuj się w lekturze”.
Jej celem było uatrakcyjnienie sposobu nauczania i uczenia się języka polskiego, a przez to promowanie czytelnictwa wśród dzieci, rozwijanie umiejętności czytania ze zrozumieniem, kształtowanie w uczniach postawy ciekawości, budzenie wrażliwości na estetykę posiłku i stołu, promowanie zasad savoir-vivre przy stole.
Innowacja zakładała, iż uczniowie podczas czytania lektur, wyszukiwać będą informacji na temat produktów i potraw spożywanych przez bohaterów książek. Powstał w ten sposób spis dań w nawiązaniu do których, przygotowane zostały zadania, które uczniowie wykonywali w czasie lekcji. Ponadto uczniowie smakowali produkty i potrawy, o których mowa była w lekturach, a także poznawali zasady zdrowego odżywiania, celebrowania posiłków oraz dobrych manier przy stole.
Uczniowie w większości byli żywo zainteresowani nową formą zajęć, towarzyszył im dobry humor, w pełni angażowali się w lekcję.
A sama innowacja niosła z sobą wielostronną korzyść zarówno dla ucznia, nauczyciela jak i szkoły. Aktywizowała uczniów, motywowała uczącego do samokształcenia, do poszukiwania nowych metod nauczania, odkrywczego podejścia do procesu przekazywania wiedzy, a tym samym przyczyniła się do podniesienia jakości pracy szkoły.
W ramach wdrożonej innowacji pedagogicznej prowadzona była obserwacja pracy uczniów oraz rozmowy z nimi. Pozwoliło to ocenić stopień realizacji założonych celów, wyciągnąć wnioski i wprowadzić niezbędne modyfikacje w przypadku prowadzenia podobnych zajęć w przyszłości.
Sabina Głowacka